Bucuresti Strada Banu Antonache 40-44 (Floreasca)

Ar putea recalificarea să devină o sursă de profesioniști pentru domeniul IT?

20

Conform sondajelor sociologice, circa 30% dintre locuitorii apți de muncă din țara noastră se gândesc la o recalificare profesională. Dat fiind faptul că industria IT este una destul de tentantă pentru profesioniștii din sferele conexe și înrudite, mulți dintre specialiști se îndreaptă in special către acest domeniu. Ar putea oare recalificarea profesională să devină o sursă pentru a acoperi deficitul de specialiști din IT?

Deseori se vorbește despre o insuficiență de specialiști calificați în sfera tehnologiilor informaționale. Ce-i drept, de regulă, ne amintim de această problemă sub aspectul studiilor universitare. În realitate însă, mai există o sursă importantă de profesioniști pentru acest domeniu – recalificarea. Foarte des în sfera IT, în căutarea unor proiecte interesante sau beneficii materiale, ajung profesioniști din alte domenii tehnice și nu doar, și asta din nenumarate motive.

În primul rând, noile tehnologii digitale, într-un fel sau altul, fac parte din viața noastră de multa vreme. Astăzi populatia începe sa foloseasca un computer încă din primii ani de școală. Mulți dintre absolvenții universităților cu profil tehnic, indiferent de specializare sau loc de munca, sunt capabili să pună un hard disk sau să instaleze sistemul de operare Windows pe computerul de acasă. Odată cu simplificarea procesului de instalare și a interfeței diverselor aplicații, treptat, aceste abilități devin accesibile “maselor largi”.

În al doilea rând, oamenii consideră piața IT ca fiind una de perspectivă: „Sunt destul de puțini specialiști IT cu studii profesionale în domeniu” (puțini, comparativ cu cererea existentă pe piață), motiv pentru care, chiar și cei care nu au obținut studii de profil au șansa să ocupe poziții administrative în acest domeniu. În esență piața IT este, într-adevăr, una de mari perspective însă doar pentru cei care sunt gata să se dezvolte mereu, care nu se opresc din dezvoltarea profesională la absolvirea unor cursuri.

21

În al treilea rând, chiar și o persoană fără cunoștințe speciale în sfera resurselor umane poate observa cu ușurință că în IT salariile sunt mai mari decât media pe piață. În comparație cu angajații din alte sfere de activitate care isi desfasoara activitatea in birouri, remunerarea cărora deși, evident, variază de la un oraș la altul, are totuși un plafon foarte bine definit, în IT deseori exista posibilitatea de un castig superior. În plus, aici destul de ușor poți găsi, fiind motivat, un al doilea job pentru a obține un venit suplimentar (în special dacă e vorba de programatori, administratori web sau alte specializări, care îți permit să lucrezi la distanță).

Iar cel de al patrulea motiv ar fi faptul că în IT funcționează fenomenul certificării. Comparativ cu domeniile științifice, cum ar fi medicina sau învățământul, aici există un șir de calificări formale, care sunt cerute de angajatori și pot fi obținute în rezultatul unor investiții foarte clare și previzibile de timp și bani. Astfel, în cazul unei persoane noi în domeniu, dacă el sau ea știe bine în ce direcție, spre ce post își dorește să avanseze, este suficient sa găsească un centru de instruire IT care eliberează certificate de tipul dorit. Atât. Se poate înscrie și începe studiile. Acest viitor specialist va cunoaște deja costul certificatului și, să zicem așa, gradul la care acest certificat se “cotează” la angajare. Evident, dacă analizăm mai atent și mai în detaliu, înțelegem că certificarea în sine nu reprezintă o garanție a obținerii postului dorit. Totuși, un așa-zis gentlemants kit (echipamentul de bază) sub forma studiilor profesionale încheiate în domeniu va constitui o bază bună pentru a se lansa.

Astfel, luând în calcul toate avantajele enumerate mai sus, nu e deloc o surpriză că domeniul IT îi „ademenește” pe cei mai activi, întreprinzători și ambițioși. De regulă, tentați să însușeasă o nouă meserie „de la zero” sunt tocmai profesioniștii deja formați într-un alt domeniu, care își doresc să-și sporească venitul.

STEP IT Academy ajută persoanele ambițioase să-și realizeze obiectivele în carieră.

Doriti sa vi se trimita o serie demonstativa de lectii?


Yes
No

Va rugam sa completati urmatorul formular


Introduceti codul SMS pentru confirmare