Bucuresti Strada Banu Antonache 40-44 (Floreasca)

Ce inseamna un MasterClass organizat in parteneriat cu Step IT Academy?

11

Trivia: Dupa fiecare eveniment, ii luam la intrebari pe colegii care au participat, si cum ne place sa impartasim cu toata lumea lucrurile bune, am scos-o din sertar pe Sophie, colega noastra virtuala. Incepand de azi, pe langa job-ul ei full time de recruiter si marketer, o sa fie si reporter.

De data aceasta, intervievatul a fost Marius Istrate, CEO People Centric, iar evenimentele „anchetate” au fost cele 2 MasterClass-uri organizate in parteneriat cu Step IT Academy. 🙂

People Centric a sustinut, pe 17 septembrie si 15 octombrie 2015, 2 masterclass-uri pe tema « Cum sa construiesti o cariera IT de succes », in colaborare cu STEP IT Academy – institutie de invatamant cu acoperire internationala cu specializari exclusiv in domeniul IT. Marius Istrate, CEO-ul People Centric a animat discutiile, iar consultantii HR People Centric au fost in sala pentru a raspunde intrebarilor participantilor.

1. Sophie: Cum s-a legat parteneriatul cu Step IT Academy?

Marius IstrateMarius Istrate: In ultimele 18 luni am putut nota o prezenta mai accentuata a scolilor si a academiilor de coding in mediul de business din Romania. Programele lor sunt destinate atat studentilor, cat si persoanelor deja active in campul muncii, care doresc sa faca o reconversie profesionala si variaza ca durata si continut. STEP IT Academy ne-a contactat de indata ce a demarat activitatea in Romania si in timpul primei intrevederi am realizat ca programele de studii pe care le propun ei depasesc cu mult nivelul pe care l-am intalnit pana acum in piata de formare profesionala in IT. Atunci am decis sa deschidem mai degraba un parteneriat si nu doar o colaborare strict comerciala. Noi recrutam profesorii pentru STEP IT Academy si sustinem aceste masterclass-uri pe teme de tipul « Cum sa iti construiesti o cariera in IT » si « Importanta meseriilor IT in societate », iar studentii STEP IT Academy vor parcurge testele puse la dispozitie de People Centric prin intermediul ittestsonline.com si vor cunoaste companiile ce ne sunt clienti in ateliere dedicate.

2. Sophie: Daca un tanar absolvent de liceu te-ar intreba ce facultate sa urmeze, ce i-ai raspunde?

Marius: La al doilea masterclass organizat impreuna cu STEP IT, un tanar mi-a pus aceasta intrebare. I-am rapsuns, foarte simplu, ca trebuie sa isi urmeze visul si sa faca o facultate intr-un domeniu care il pasioneaza. Facultatile din Romania nu ne pregatesc, din nefericire, pentru viata profesionala. Cand spun asta nu ma refer doar la domeniul IT&C. Principalul avantaj pe care il creeaza facultatea este dezvoltarea retelei de cunostinte in domeniul care ne pasioneaza. Cu oamenii cu care suntem colegi in facultate, sau cu profesorii care ne inspira, ne reintalnim peste 5, 10, 15 ani si daca anumite afinitati s-au creat in trecut, daca un set comun de valori este impartasit, atunci aceste relatii contribuie pe termen lung la cresterea noastra, atat in viata personala, cat si in cea profesionala.

Pentru domeniul IT, insa, putem sa ne pregatim si in afara facultatii, prin programe de stagiu in companii, prin programe de tipul celui oferit de STEP IT si prin foarte mult studiu individual.

Programatorul de peste 5-10 ani este un om care intelege foarte bine o problema de business sau o problema a comunitatii, in primul rand. El va avea capacitatea sa o rezolve folosind cod, integrand componente software. Dar nu este acel « tocilar » pe care ni-l imaginam desori, cocosat in fata unui ecran, scriind cod si vorbind o limba mai apropiata de Java sau C# decat de engleza sau romana.

Asadar, eu consider ca toate facultatile pot forma acesti « viitori programatori ».

3. Sophie: Cum te-ai simtit in calitate de “profesor” la MasterClass-ul oferit?

Marius: Mi-am adus aminte cat de mult mi-ar fi placut, de fapt, sa fiu profesor. Am renuntat la acest vis pentru ca nu era o meserie « de viitor » in Romania. M-am facut inginer software si aceasta meserie mi-a adus enorm de multe satisfactii. Cea mai mare dintre ele este ca acum pot sa ii invat pe altii ceea ce am invatat eu, sa impartasesc o viziune atat cu cei mai tineri cat si cu cei care vor sa exploreze si sa inteleaga domeniul IT. Imi doresc ca acest domeniu sa nu mai fie apanajul unei « caste privilegiate », sa poata fi inteles si sa devina un vector de crestere important pentru Romania, deoarece consider ca avem resursele intelectuale pentru asta.

4. Sophie: Cum ti s-au parut participantii?

Marius: Curiosi, in primul rand. Intrigati de povestile de succes pe care le-am prezentat. Adevarul este ca povesti precum cele ale Pentalog, Ciel sau Avangate in Romania sunt graitoare prin valoarea imensa pe care o aduc mediului de business local si international. Aceste povesti nu sunt suficient de cunoscute, putini dintre participanti stiau cine sunt Radu Georgescu sau Marius Ghenea. Avem putini jurnalisti care vobesc despre ele: in rarele ocazii in care domeniul IT&C obtine prima pagina intr-o publicatie nationala, se discuta despre lansarile de produse Apple, noi inovatii de la Google, sau, in cel mai bun caz, despre noile locuri de munca pe care le creeaza companiile de IT&C la noi.

Dar aceste stiri nu le spun mai nimic celor care nu lucreaza in domeniu si am observat asta la ambele masterclass-uri. Este greu sa intelegi potentialul, atunci cand o companie spune ca angajeaza 200 de programatori. Trebuie sa explicam ca acesti 200 de programatori aduc aceeasi valoare in economie precum 600 de ingineri constructori sau 2000 de agricultori. Nu spun asta pentru a discredita alte meserii. Repet, in viitor vom fi cu totii alfabetizati din punct de vedere al utilizarii tehnologiei. Asadar si inginerii constructori si agricultorii vor folosi si vor scrie cod pentru a rezolva situatiile cu care se confrunta.

5. Sophie: Te-au bombardat cu intrebari? Sau s-a intamplat exact ca la scoala?

Marius: Formatul nu a fost unul academic, asadar, intrebarile au curs de-a lungul intregii prezentari. Da, am fost bombardat cu intrebari si m-a bucurat foarte mult acest lucru. Cred ca am reusit sa transmit mesajul cheie, chiar daca nu este unul simplu de inteles: felul in care muncim se schimba, se digitalizeaza, societatea devine una a informatiei, pregatiti-va !

De altfel, sunt curios ce intrebari ar avea si alte persoane vazand prezentarea. Ea este disponibila, in mod public, aici: https://prezi.com/ngjpe5u5fe5h/o-cariera-it-de-succes/

Scrieti-ne pe [email protected]

6. Sophie: Ce ai invatat tu de la MasterClass?

Marius: Am avut un public exigent si asta m-a fortat sa deschid subiecte pe care, altfel, poate nu le-as fi abordat cu atata naturalete: veniturile in IT, calitatea vietii asigurata de aceste venituri si decalajul care creste intre aceasta categorie socio-profesionala si celelalte. Pe de alta parte, daca nu spunem lucurile acestea, daca nu le recunoastem, nu facem nimic pentru rezolvarea lor, in perspectiva.

Cred ca a fost sanatos sa am un dialog corect cu persoane venite din alte domenii de activitate, cu tineri care ezita in luarea unei decizii privind studiile superioare. Am invatat, sau, mai precis, mi-am adus aminte cat de greu este sa iei o decizie privind schimbarea fundamentala a activitatii tale profesionale. Cu acompanierea corecta, insa, totul e posibil.

7. Sophie: Ce calitati ar trebui sa aiba un tanar ca sa poata sa devina un bun profesionist in IT?

Marius: Cred ca orice persoana, indiferent de varsta, poate fi un bun programator sau designer graphic sau administrator de retea daca are o doza mare de curiozitate si o inclinatie catre rezolvarea problemelor. O sa vi se para ca dau definitia oricarei meserii… dar, pana la urma, nu asta ne face buni in orice domeniu ?

Mi-a placut foarte mult felul in care George Lica, liderul echipei de dezvoltatori de la Ciel si Cornel Fatulescu, Directorul Pentalog Institute au explicat ceea ce cauta in viitorii lor colegi, dupa gala Challenges for Programmers 2015, pe care am organizat-o la TechHub. Va las sa ii urmariti in acest video. Cred ca mesajele noastre sunt convergente.

Doriti sa vi se trimita o serie demonstativa de lectii?


Yes
No

Va rugam sa completati urmatorul formular


Introduceti codul SMS pentru confirmare